Digital Marketing Interview Questions and Answer

 

Top Digital Marketing Interview Questions and Answer

Digital Marketing Interview Questions and Answer, For Every Single Job Who Is Related To Digital & Internet Marketing

Digital Marketing Interview Questions and Answer Every Marketer Should know about.. Let’s start now..>

Q1. How are you going to explain digital marketing?

Ans: Digital marketing is all about brand marketing tactics via the online channels. It includes various methods and techniques like SEO, SEM, Link building, Email marketing, PPC etc.

Q2. What is SEO? What is keyword and how important it is in SEO?

Ans: Search Engine Optimization or SEO is a technique in digital marketing that allows increasing the website traffic quality through organic search engine results.

The digital marketing uses the keyword for the user convenience when searching to find specific information on a search engine. For a better ranking in SEO, keywords are important and the place of applying keywords in content will reflect site ranking too.

Top Digital Marketing Interview Questions and Answer

Q3. What are on-page and off-page optimization?

Ans: On page optimization directly handles with the structure and content of a site whereas off page optimization boosts the search engine ranking by fetching external links to point back to it.

Q4. What are the different types of SEO Practices?

Ans: The SEO practices can be broadly classified into two categories – White hat SEO and Black hat SEO.White hat SEO as the name refers, it is the most legitimate practices to get higher rankings in the search engine result pages. A white hat SEO practice strictly abides by the Google’s guidelines for SEO.The most commonly practised white hat SEO techniques are publishing quality content on the website, HTML optimization and restructuring of the website, link acquisition campaigns

Blackhat SEO practices are considered to be illegitimate and against the guidelines provided by Google and Google’s algorithms.Obviously, Blackhat SEO includes the practices that aim at finding weaknesses and loopholes in the Google’s algorithms in order to rank higher in the search engine result pages.The most common black hat SEO techniques include spam links, keyword stuffing, cloaking, hidden text, and hidden links, etc that only mislead the users and redirecting to the sites that they didn’t vouch for

Q5. Why is online marketing preferred more than offline marketing?

Ans. Most people today go for digital marketing as it comes with numerous benefits. SEO, web development, and hosting are some of the most useful platforms for online marketing.

The range of leads is extraordinary. It is capable for one to reach a huge number of individuals quite easily via online marketing.

On the other hand, with technological development, a number of people reading newspapers, listening to the radio or watching TV goes down.

Top Digital Marketing Interview Questions and Answer

These are the part of the SEO Question Which Is Most Important Part of Digital Marketing Interview Questions and Answer

 

Q6. What is keyword streaming?

Ans: Keyword streaming means analyzing the relevant keywords and choose the best keyword for the website based on its target, in order to get organic traffics and leads through the keywords.

Q7. What are the some best ways to get a natural backlink to your site?

Ans: For a newly launched website, the chances of getting fast and natural links are almost zero.One common method to get a natural backlink is to write guest posts on reputable websites in your niche. While you write do not simply do it for the purpose of getting a link instead but instead, you can write for more than one time. What is more important is that you must do it only for reputed websites

Q8. Name some areas where keyword optimization is done?

Ans: For a better page ranking, keywords placement is important. The areas are:

  • Website Title
  • Website URL
  • Meta tag
  • Headings
  • Web page content

Q9. Why you do a competitive analysis?

Ans: A competitive analysis is a very critical part while working out a marketing plan for any company. It is identifying the competitors and evaluating their strategies to determine their strengths and weaknesses relative to those of your own product or service. With this evaluation, you can establish your USP (Unique Selling Proposition) and therefore decide on what attributes you can focus in order to attract your target market.

Q10. Can you explain about Google Adwords?

Ans: It works on Pay per Click model and is the only successful PPC ad system in the world. It helps business to create ads that will be displayed on Google.

Q11. What are the different ways to promote digital marketing?

Ans:

  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • E-commerce Marketing
  • Content Marketing
  • Email Marketing
  • Social Media Marketing

Q12.  Name some channels to promote digital marketing?

Ans:

  • Affiliated Marketing
  • Email Marketing
  • Display Marketing
  • Search Marketing
  • Social Media
  • Social Networking
  • Social Marketing
  • Online PR
  • Video Advertising

Q13. What is a responsive website?

Ans: A website that is capable of adjusting its layout according to the orientation and viewport size of the device.

The content that is presented on the small screens and big screens appear same but with a different layout that offers an optimal experience over the display size.

Q14. What are the top digital marketing tools you are aware of?

Ans: Here are some of the top Digital Marketing Tools:

  • Keyword Discovery
  • RankWatch
  • Alexa Ranking
  • Moz
  • Google Analytics
  • StumbleUpon
  • Crazy Egg Heatmaps
  • Favicon Generator
  • XML Sitemap Generator
  • Digital Point Keyword Tracker
  • Submit Express Link Popularity

Q15. Are you aware of the difference between direct marketing and branding?

Ans: In the case of branding, the advertiser has to expose his brand to sites and applications having higher audience reach. The most known methods here are YouTube ads, custom ads, display target ads and remarketing.

But in the case of direct marketing, the advertiser is mostly interested in establishing communication with his target audience, very common campaigns here are shopping ads, dynamic search ads, Search Network only and others.

 

Top Digital Marketing Interview Questions and Answer

 

Digital Marketing will not only continue but will also grow in the coming period which will generate good job opportunities in Digital Marketing career. All you got to do is search for good opportunities and hook up an interview for yourself.

Now if you have scheduled an interview for a Digital Marketing job, then which questions do you think are likely to be shot at you by the interviewer? No idea? Well, we have compiled a list of TOP most important and frequent questions and answers to them that will surely help you crack the interview and earn you your dream Digital Marketing job.

Digital Marketing Interview Questions and Answer